The Fod Boss | Reinigingssystemen

Logo FOD*BOSS Aerosweep in full colour

Leveringsoverzicht Fod Boss systemen

De grootste kans op schade bij, vooral turbine, vliegtuigen is niet tijdens de vlucht, maar tijdens het taxiën op de grond door het in de motor zuigen of juist hard wegblazen van steentjes, losse bouten, stukjes beton of wat er verder zo op een landings- taxibaan of platform rondzwerft. In de vliegerij staat dit bekend als Foreign Object Damage afgekort tot FOD. Het inzetten van speciale grote veegmachines die het vuil ook opzuigen is voor veel kleinere vliegvelden of vliegvelden met weinig vliegbewegingen vaak niet haalbaar.

De door de Australische firma Aerosweep ontwikkelde FOD Boss veegmatten zijn een economische en efficiënte oplossing om FOD schade te voorkomen. Een enkele veegmat weegt 30 kilo, en kan worden opgerold in een draagtas van 2,5 meter lang en 30 cm in diameter. Niet alleen kan de FOD Boss gemakkelijk worden opgeborgen, ook het gebruik is extreem gemakkelijk. Uitgerold en voorzien van de bijgeleverde trekstang kan de FOD Boss worden gekoppeld aan vrijwel ieder voertuig, of het nu een terreinwagen, luxewagen of een vliegveldtrekker is.

Snelheden tot 25 km per uur zijn haalbaar, waarmee met een enkele FOD Boss veegmat al 60.000 m2 per uur kan worden schoongemaakt. Voor grotere terreinen is het mogelijk om nog één of twee extra matten aan te koppelen, waarmee tot 175.000 m2 per uur kan worden beveiligd tegen FOD schade. De gemiddelde vacuümveegmachine steekt met ca. 36.000 m2per uur hier een beetje pips bij af, en over de operationele kosten hebben we het maar niet eens.