Nieuws

5 voordelen van camera’s op een vorkheftruck

Heftrucks zijn een onmisbaar en essentieel bedrijfsmiddel welk dagelijks worden ingezet. Maar de heftruck is een van de meest voorkomende oorzaken van ongelukken bij bedrijven¹. De oorzaak? Het slechte zicht. Installeer je het camerasysteem Forkview, dan neemt het risico op ongevallen significant af. Bijkomend voordeel is dat de productiviteit stijgt en de kosten door schades dalen. 

1. Veiligheid verhogen met meer zicht 

Als de vorkheftruck een lading heeft, is de voorkant helemaal geblokkeerd waardoor er vele dode hoeken ontstaan. Camera’s op een heftruck verhogen de veiligheid, doordat de bestuurder direct zicht heeft op de vloer vóór de heftruck. Met een camera worden dode hoeken en obstakels goed in beeld gebracht, waardoor ongelukken voorkomen worden. 

Camera op een heftruck

2. Twee keer zo snel werken 

Doordat een chauffeur met een camerasysteem beter zicht heeft, kan hij tijd besparen waardoor de productiviteit toeneemt. Zo kan een bestuurder met Forkview twee keer sneller werker dan een chauffeur zonder camerasysteem. 

3. Minder ziekteverzuim

Dankzij een ergonomisch gepositioneerde monitor kijkt de chauffeur in een natuurlijke kijkrichting. Zo hoeft de bestuurder minder vaak in een onnatuurlijke houding naar boven te kijken. Hierdoor worden schouder- en nekspieren ontlast, waardoor de kans op ziekteverzuim daalt en productiviteit stijgt.

4. Schade voorkomen met een camera

Een bestuurder heeft met een camera beter zicht op zijn omgeving, waardoor de kans op een aanrijding minimaal is. Met Forkview heeft de chauffeur zicht op zowel de linker als de rechter lepel. De bestuurder ziet zo direct op zijn monitor of de vork goed gepositioneerd is, zodat de lepels op de juiste manier in de palletopeningen gestoken kunnen worden. Forkview voorkomt zo ongelukken en schades aan de machine, de stelling of lading.

5. Kostenbesparende investering

Een camerasysteem voorkomt schades en ongevallen en dus kosten. En doordat de investering er ook nog eens voor zorgt dat de productiviteit stijgt, verdient het camerasysteem zich direct terug.

Een camera vergroot de veiligheid in het magazijn, bespaart tijd tijdens het verplaatsen van goederen en verbetert de ergonomie van de chauffeur. Neem contact met ons op voor een offerte of vraag een demo aan.

VisionX Forklift Lighting
Zicht verbeteren voor de chauffeur op de heftruck of voor andere medewerkers die in de buurt van deze transport middelen komen zorgt voor een lage score op de risico inventarisatie. Kies naast een camera systeem één of meer van de volgende oplossingen die het gebruik van een heftruck sneller, veiliger, makkelijker en prettiger maken:

Signaleren op veilige afstand

Val op tijdens werkzaamheden door gebruik te maken van signaal verlichting. Zo wordt er op veilige afstand geattendeerd en wordt het risico op ongevallen door onoplettendheid verlaagd. De Federal Signal oranje zwaailichten en directionele flitsers zorgen voor een juiste spreiding van de lichtbundels zodat er op een doelmatige manier op voldoende afstand wordt gewezen op dit gevaar. Voor meer informatie over deze oplossingen: https://wiegel.eu/producten/signalisatie

Werk verlichtingsplan

Verandering van licht en donker voor het menselijk oog heeft tijd nodig. Deze adaptie wordt in een onderzoek van de VU Amsterdam¹ uitgedrukt in minuten. Het kost tijd om een goed beeld te krijgen van de omgeving en die tijd is er vaak niet. Niet elke werkplek of compleet magazijn is goed verlicht. Dit zorgt ervoor dat er tijdens bewegingen van licht naar donker door een chauffeur inschatting gemaakt moeten worden. Dit zorgt voor onzekerheid, wordt ervaren als onveilig en vergroot de kans op fouten.

Door het werkgebied uit te lichten zijn details beter zichtbaar, kan werk prettiger worden uitgevoerd en is het risico op schade of letsel beperkt. Neem contact op voor het juiste verlichtingsplan als oplossing voor uw toepassing of kijk op: https://wiegel.eu/producten/werkverlichting

VisionX Forklift Verlichtingsplan

Blue spot attentie

De blauwe spot is er om op dichtbij optisch te signaleren. Dit visuele waarschuwingslicht op een heftruck projecteert een blauwe lichtvlek op het grondoppervlak. Deze projectie wordt op ongeveer 2 meter van de heftruck geplaatst. In een magazijn met meerdere bewegende objecten met kruisende banen is dit een attentie verhoging met aanzienlijke verbetering van de veiligheid.

Neem contact met ons op voor advies over de zicht-verbetering of veiligheidsoplossingen

1. Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) aldus Orlaco    /      2. Shedding light on darkness, M. Bijveld (2013)