Mobiele stroomvoorziening blijkt duurzaam alternatief

Wiegel Bulk Solutions lanceert een mobiele stroomvoorziening voor het op temperatuur houden van voedingsgerelateerde halffabrikaten zoals chocolade, glycerine, sappen, suikervervangers of levensmiddelenoliën in silotanks tijdens transport. Deze nieuwe serie mobiele generatoren van Dynawatt is inzetbaar voor zowel het verwarmen als koelen van levensmiddelenvloeistoffen. Een duurzaam en ‘hufterproof’ alternatief voor de zogeheten ‘reefer’-systemen en/of generatorsets, die veelal nog werken op basis van dieselgedreven stroombronnen.

De hierboven beschreven generatoren zijn leverbaar in diverse vermogensklassen, namelijk in 15, 20, 25 of 30 kVa. Bepalend voor de selectie van het juiste model is de soortelijke massa van de te transporteren vloeistof, de grootte van de tank, de hoeveelheid te transporteren vloeistof en de specificaties van het type warmtewisselaar op de oplegger. Sinds medio 2021 voert Wiegel Bulk Solutions bij Schenk Transport een eerste pilot uit met een 30 kVa generatorset op een bitumentrailer. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Niet alleen blijkt het systeem zeer stabiel te zijn, ook is niet langer sprake van ongewenste stilstand. Dit heeft Wiegel Bulk Solutions gerealiseerd door een continu aandrijving te ontwikkelen waarbij een hydraulische loadsensingpomp is gekoppeld aan een motorPTO. De pomp, uitgerust met een bypass, communiceert met de besturingselektronica van de generator en zorgt voor een voortdurende oliestroom om tijdens het rijden de generator continu aan te drijven.

Afhankelijk van de geselecteerde bouwgrootte van de generator zijn er twee typen hydrauliek-aggregaten beschikbaar. Het ene model is geschikt om in de lengte op het chassis te worden gebouwd en de andere moet dwars op het chassis worden gebouwd. Elk half jaar krijgt dit type generator een servicecheck.