Nieuws

Focust op kwaliteit en duurzaamheid

‘Op tijd leveren, afspraken nakomen, kwaliteit garanderen en betrouwbaarheid. Dit is de basis van de onlangs opgerichte internationaal opererende transportonderneming J&G Group in Oss. De nieuwe eigenaren Jeroen van den Broek en Gerard Weijers, beide afkomstig uit de wereld van tankcontainervervoer, hebben hun krachten gebundeld en zetten vanaf heden ook in op de bulkmarkt. De eerste twee nieuwe bulkvoertuigen zijn in het kader van duurzaamheid uitgevoerd met een Silent-pakket, een compact uitgevoerde V-snaar gedreven schroefcompressor van ‘system integrator’ Wiegel Bulk in Moerdijk. Maar niet alleen met techniek gaat deze onderneming het verschil maken, ook met personeel. In dit artikel meer hierover.

Sinds 2007 is Gerard Weijers gespecialiseerd in intermodaal tankcontainervervoer. Weijers, technisch directeur van de J&G Group: “Al geruime tijd zie ik dat het anders moet in de transportsector. Elke onderneming waarvoor ik rij heeft namelijk een eigen cultuur en dat is bepalend voor de logistieke oplossing die zo’n onderneming kiest. Zo kiest de ene onderneming voor duurzaamheid, zet de volgende in op veiligheid en hecht een derde onderneming veel waarde aan servicegerichtheid. Hier wordt in de transportsector nogal eens aan voorbij gegaan en als eenmansbedrijf was ik te klein om hiermee aan de slag te gaan. Toen Jeroen van den Broek, eveneens zelfstandig ondernemer in het tankcontainervervoer, dan ook enige tijd geleden met een voorstel kwam om onze krachten te bundelen om gezamenlijk een nieuwe transportonderneming op te richten, toen wist ik dat de tijd rijp was om het tij te keren”, aldus Weijers.

Het verschil

Van den Broek, commercieel directeur van de J&G Group: “Als ZZP’ers kregen we allebei veel aanvragen voor projecten, maar we konden eigenlijk weinig tot niets doen om onze klanten echt te ontzorgen door gedeeltelijk of volledig het transportgedeelte van zo’n bedrijf over te nemen. Na de eerste 100.000 km op mijn teller wist ik dan ook dat het bundelen van de krachten met een ondernemer als Weijers dé oplossing was. En zo is ons idee geboren om ons gezamenlijk te gaan toeleggen op het transport van zeer uiteenlopende goederen in een straal van 700 kilometer. Denk naast vloeistoftransport aan bulktransport, het transport van levende have, koeltransport, levensmiddelentransport, en goederenvervoer.  Door een zo breed mogelijk portfolio op te bouwen wil de J&G Group in 4 jaar tijd opschalen naar maar liefst 18 vrachtwagens, met steeds 2 vrachtwagens per nieuwe sector. Omdat ze gaan rijden voor derden zal elk nieuw voertuig in hun vloot direct vanaf de eerste inzet worden uitgerust met het computersysteem van de betreffende klant en een ‘track & trace’-systeem zodat ze alle voertuigen die voor hen onderweg zijn nauwlettend kunnen monitoren. Door de inzet van IT-oplossingen als deze houden ze de marges zo laag mogelijk en kunnen ze in de loop der tijd organisch groeien.

Stille schroefcompressor

Al geruime tijd vervoeren zowel Weijers als Van den Broek met tankcontainers bederfelijke waren door Europa voor Interfreight Logistics Benelux (ILB). Met de J&G Group wordt deze activiteit gecontinueerd, maar wordt het wagenpark direct uitgebreid met twee nieuwe DAF bulkvoertuigen waarmee ze gaan rijden voor ETC in Oss. Beide voertuigen zijn bij Wiegel Bulk uitgerust met een zogeheten Silent-pakket. Wiegel Bulk in Moerdijk is gespecialiseerd in het klantspecifiek opbouwen van trucks met innovatieve bulkoplossingen.

Silent Line schroefcompressor kit

De focus ligt daarbij met name op de inzet van ruimtebesparende, lichtere en geruisarmere oplossingen van gerenommeerde fabrikanten als Mouvex en Blackmer, teneinde de inzetbaarheid van trucks verder te vergroten.” Joris Adelaar, bedrijfsleider bij Wiegel Bulk licht toe: “Het Silent- pakket is daar een illustratief voorbeeld van. Dit pakket bestaat uit een compact uitgevoerde, V-snaar gedreven schroefcompressor die we volledig in eigen huis hebben ontwikkeld, omdat traditionele silocompressoren bij het laden en lossen in de nachtelijke uren in de regel veel geluid produceren. In het kader van de steeds strenger wordende wet- en regelgeving op dit gebied is daarom deze Silent-lijn ontwikkeld. Afhankelijk van de gekozen oplossing is deze silocompressor beschikbaar in twee uitvoeringen, namelijk met een capaciteit van 750 of 1130 m3/uur. De nieuwe bulkcontainers van de J&G Group zijn beide uitgerust met het grootste model, dat slechts 260 kilogram weegt en een geluidsniveau heeft van 76 dBA.” Op de vraag hoe deze geluidsreductie is gerealiseerd antwoordt Adelaar: “De bulkcompressor Typhon 2 van Mouvex is bij de Silent-lijn in een speciaal ontworpen behuizing geplaatst, die van binnenuit wordt gedempt en aan de onder- en bovenzijde eenvoudig kan worden geopend voor het verversen van olie of het wisselen van de toegepaste casettefilters.

 

Verder is interessant te melden dat ook de twee tankcontainer- voertuigen waarmee de eigenaren van de J&G Group al langere tijd rijden, beide zijn uitgevoerd met een Mouvex compressor B200 en een 2” membraanpomp. Het voertuig van zowel Weijers als van den Broek zijn geschikt voor ADR-transporten en zijn bovendien uitgerust met een Lodar afstandsbediening zodat de chauffeur op een veilige afstand zijn volledige voertuig kan bedienen en in indien nodig in een handomdraai kan uitschakelen.”

Slimline Lodar

Juiste chauffeur

Pompwagen van J&G Group met medewerker

“Het toepassen van innovatieve techniek is niet de enige manier waarop we ons willen onderscheiden”, aldus Van den Broek. “Voor elke nieuwe klant in één van de eerdergenoemde sectoren schaffen we niet alleen nieuwe voertuigen aan die we voorzien van de nieuwste technieken, maar we gaan ook op zoek naar de juiste chauffeur. Een chauffeur met de juiste mentaliteit en servicegerichtheid voor de betreffende markt. Per markt kan dat zeer verschillend zijn. Zeker in tijden van een chronisch tekort aan vakbekwaam personeel in de transportsector zal dat een behoorlijke uitdaging worden, temeer omdat we een klein bedrijf zijn. We gaan echter voor een hecht team. Voor de twee nieuwe bulkvoertuigen hebben we inmiddels de eerste chauffeurs aangetrokken, die momenteel worden ingewerkt.”

Inwerkperiode

Op de vraag hoe zo’n inwerkperiode er nu precies uitziet en hoe de nieuwe eigenaren bepalen of een geselecteerde chauffeur de juiste keuze is voor een klant, antwoordt Weijers: “Bij elke nieuwe klant zal één van ons 3 maanden zelf rijden. om zo’n klant te leren kennen en om te kunnen inschatten wat voor een type chauffeur de betreffende klant nodig heeft. Na 3 maanden volgt een gesprek met de betreffende klant om wederzijds ervaringen uit te wisselen en op basis daarvan zal de J&G Group de juiste chauffeur plaatsen bij de opdrachtgever, tevens zal men een advies uitbrengen om het logistieke proces van zo’n klant daar waar nodig nog verder te optimaliseren. Als een klant tevreden is over de geselecteerde chauffeur, dan gaat deze daarna voortaan alleen op pad en is zo’n chauffeur ook klaar om een volgende, nieuwe chauffeur op eenzelfde wijze in te werken. Op deze manier verwachten we binnen afzienbare tijd een gedreven team van betrokken chauffeurs te kunnen opbouwen, die hart hebben voor de onderneming waarvoor ze rijden en vanzelfsprekend beschikken over de juiste papieren als een groot rijbewijs, code 95 en ADR-certificering indien nodig.”

Tenslotte

Weijers vertelt: “Door oog te hebben voor duurzaamheid, kwaliteit en met name de mens in het geheel gaan we als jonge onderneming hét verschil maken. Ongeacht de transportvraag die op ons pad komt, in alle gevallen zullen wij voor een klant zoeken naar de meest ideale transportoplossing.” Adelaar vult aan: “Het is bewonderenswaardig om te zien dat ondernemers in deze tijd het lef hebben om op deze weldoordachte wijze aan een nieuw avontuur te beginnen.

Pompwagen van J&G Group

Als Wiegel Bulk staan wij deze ondernemers graag terzijde om elk voertuig dat ze aanschaffen in de toekomst volledig op te bouwen conform al hun eisen en wensen, zodat de wagens in alle gevallen voldoen aan de wet- en regelgeving voor de markt waarin ze gaan rijden. Als geen ander weten wij immers dat met betrouwbare apparatuur vaste laad- en lostijden haalbaar zijn en daar gaan wij voor.”

* Wiegel Bulk in Moerdijk is gespecialiseerd in het klantspecifiek opbouwen van trucks. Teneinde de inzetbaarheid van trucks verder te vergroten, wordt ingezet op ruimtebesparende en lichtere oplossingen van gerenommeerde fabrikanten als Mouvex en Blackmer. Vanuit de hoofdgroepen: Motion, Energy, Visibility en Support denkt Wiegel als ‘system integrator’ op een strategische wijze mee met carrosseriebouwers, bedrijfswageninrichters en fleetowners. Behalve dat ze als importeur A-merken als Mastervolt, Dynawatt en Federal Signal op lichte en zware bedrijfsvoertuigen opbouwen, zijn ze specialist op het gebied van lier- en kraanbedieningsvraagstukken, mobiele energie, signalisatie, werkverlichting en/of camera-monitor-visualisatie.

Meer informatie

Wiegel Bulk, Plaza 24d, 4782 SK Moerdijk tel.: +31 (0)88 786 5300, www.wiegel.eu, e-mail: nl@wiegel.eu