Nieuws

GARTNER kiest voor duurzame oplossing van Mouvex

De Gartner Groep voert jaarlijks gemiddeld zo’n 900.000 wegtransporten uit met materieel uit het eigen wagenpark en 32.000 railtransporten. Ondanks alle logisitieke uitdagingen waarmee deze internationaal opererende Oostenrijkse onderneming dagelijks te maken krijgt, streeft de organisatie voortdurend naar kwaliteit, flexibiliteit, betrouwbaarheid en milieuvriendelijkheid. Zo heeft de directie van Gartner, in het het kader van minder CO2-uitstoot, een verantwoorde omgang met fossiele brandstoffen, een lager brandstofverbruik en een nog snellere lostijd van vloeistofladingen, besloten om al hun silotrucks de komende maanden uit te voeren met de  Mouvex schroefcompressor B200 van Wiegel Transport Equipment.

Henriëtte van Norel

De komende 20 maanden zal Wiegel Transport Equipment daarom 140 schroefcompressoren op afroep uitleveren aan de Gartner Groep, die vervolgens door hun eigen monteurs zullen worden opgebouwd. Dit na een uitvoerige inbouwbegeleiding ter plaatse van de monteurs van Wiegel Transport Equipment GmbH bij de eerste voertuigen.

B200 fluid compressor


Achtergrond

De inmiddels meer dan 100 jaar bestaande familie-onderneming Gartner, met een hoofdkantoor in het Oostenrijkse Lambach, is één van de meest vooraanstaande transportondernemingen in Europa. De belangrijkste kerncompetenties zijn transport over de weg, intermodaal verkeer en bevoorrading van magazijnen. Daarnaast heeft de Gartner Groep dochterondernemingen, verkoopkantoren en/of samenwerkingspartners in Oostenrijk, Duitsland, Hongarije, Roemenië, Spanje, Frankrijk, België, Nederland, Griekenland, Tsjechië en Slowakije. Het wagenpark bestaat uit 2.000 vrachtauto’s van onder andere MAN, Mercedes-Benz, Scania, DAF en Iveco en maar liefst 2.700 opleggers. Verdeeld over 20 locaties in 9 landen realiseerde de Gartner Groep met zo’n 4.100 medewerkers over het afgelopen boekjaar een jaaromzet van maar liefst 541 miljoen euro.   

Olievrije compressorlucht

Thomas Arnezeder, Hoofd Magazijn bij Gartner vertelt: “Belangrijke eisen voor bovengenoemde opdracht vanuit onze onderneming waren dat de uitstoot en het brandstofverbruik van onze silotrucks voor het transport van (chemische) vloeistoffen fors moest worden teruggedrongen. Dit in het kader van verantwoord duurzaam ondernemen, dat bij onze onderneming hoog in het vaandel staat. Veel waarde werd ook gehecht aan het feit dat de nieuwe, te selecteren compressoren eenvoudig te installeren moesten zijn en makkelijk te onderhouden. Beter dan eventuele alternatieven als pompen of schottencompressoren.”

Verschillen

Hoewel schottencompressoren in de regel prijstechnisch interessanter zijn dan schroefcompressoren, hebben deze als nadeel dat ze aanmerkelijk zwaarder zijn qua uitvoering, een lagere luchtopbrengst hebben en meer inbouwruimte nodig hebben. Bovendien komt er in de loop der tijd als gevolg van slijtage grafiet in de compressorlucht terecht. Evenals schottencompressoren zijn ook pompen beslist géén oplossing. Door cross-contaminatie kunnen deze door corrosie namelijk vroegtijdig beschadigen. Met schroeftechnologie kunnen al dit soort zaken worden ondervangen.” Bij schroefcompressoren kan namelijk met dezelfde snelheid in een kleinere behuizing een overbrenging worden gerealiseerd, waarmee desalniettemin het gewenste luchtvolume kan worden bereikt. De B200 schroefcompressor van Mouvex is daar een illustratief voorbeeld van. Bij deze schroefcompressoren is de olievrije lucht altijd 100% zuiver.

Schroeftechnologie

Hoewel Gartner al enige praktijkervaring had met de slechts 26,5 kilogram wegende B200 schroefcompressor van Mouvex, hebben ze voor de definitieve overstap naar schroeftechnologie toch eerst nog een aantal van deze modellen uitvoerig in de praktijk getest. Toen de resultaten in overeenstemming bleken te zijn met de verwachtingen, heeft de directie van Gartner besloten om alle silotrucks uit de vloot met deze technologie uit te rusten voor het verpompen van vloeistoffen. Hoewel de B200 in principe door een aandrijfas of hydrauliekmotor kan worden aangedreven, kiest Gartner voor rechtstreekse montage op de PTO. Hierdoor komt de aandrijfas te vervallen en kan de compressor direct aan de krachtafnemer worden gemonteerd. De complete configuratie wordt hierdoor uiterst licht en compact en kan dus makkelijk op een truck met een beperkte inbouwruimte worden gemonteerd. In vergelijking met een schottencompressor is deze oplossing al snel zo’n 35 kilo lichter. Niet alleen kan zo worden bespaard op brandstof en neemt de uitstoot fors af, ook draagt dit bij aan een hogere ‘payload’. En belangrijker: door de hogere luchtopbrengst kan aanzienlijk sneller worden gelost, dan met een schottencompressor. Per lossing komt dit omgerekend neer op zo’n 40 minuten kortere lostijd ofwel een dieselbesparing van zo’n 3 – 4 liter per lossing. Op jaarbasis al snel een significante besparing voor Gartner.

Gartner: oog voor innovatie
Begin vorige eeuw werd het toen nog kostbare roestvast of vlekvrij (stainless) staal geïntroduceerd. Toen was nog niet duidelijk welke enorme vlucht dit materiaal in al zijn verschijningsvormen zou nemen.

Inbouw

Speciaal ter verkorting van de installatietijd voor de monteurs van Gartner levert Wiegel Transport Equipment alle schroefcompressoren de komende periode uit met een speciale, op maat vervaardigde gebogen RVS-drukleiding en een klantspecifieke inbouwkit, in een zogeheten ‘plug and play’-uitvoering. Wiegel Transport Equipment vervaardigt deze gebogen drukleidingen uit één stuk in hun werkplaats. Doordat de drukleidingen geen naden meer hebben, is lassen voortaan overbodig en ook dat draagt weer bij aan een kortere installatietijd.  

Onderhoudsvriendelijk

Interessant te melden met betrekking tot het onderhoud is dat de achterste lagerbehuizing van de B200 af fabriek is voorzien van een levensduursmering. Alleen aan aandrijfzijde van de compressor bevindt zich een oliebad, dat in geen geval met het product in aanraking mag komen. Om dit tegen te gaan zijn labyrinth-afdichtingen toegepast, zodat de B200 in alle gevallen volledig olievrije lucht genereert.

Tenslotte

De eerste modellen zijn inmiddels door monteurs van Gartner met succes geïnstalleerd en er wordt dan ook al volop gereden met de trucks. Arnezeder licht toe: “Ondanks de compacte vormgeving van deze B200 schroefcompressoren, is het mogelijk om met deze schroefcompressor effectief maar liefst 180 m3 gecomprimeerde lucht per uur te produceren bij een gebruiksdruk van 2,5 bar en daarvoor hoeft de compressor maar 200 m3 lucht per uur aan te zuigen. Tot nu toe, zijn wij dan ook uiterst tevreden met de behaalde resultaten van dit ingenieuze, gepatenteerde schroefsysteem van Mouvex met gecombineerde druk/flow-regeling. Dit is wederom een goede stap op weg naar een duurzamere samenleving.”