Bedrijfsvoering sinds de pandemie

De afgelopen jaren hebben de maatregelen rondom de pandemie voor veel onrust gezorgd bij bedrijven. Zo ook bij ons. Terwijl de vraag naar onze productoplossingen gelijk bleef, werd het beschikbaar stellen van producten steeds moeilijker. En nog steeds is de vraag groter dan het aanbod. Hoe lossen we dit op? We vroegen het Paul Zwaan (Commercieel Directeur), Remon van der Meij (Service Manager) en Ben Berkheij (Logistiek Manager).

Ben licht toe: “Vanwege grondstoftekorten was er al een gebrek aan componenten voor veel producten. Fabrieken begonnen toen met het verlengen van hun levertijden. Daarna liepen deze levertijden nog verder op door uitval van personeel in onder andere de logistiek. Met name hebben we dit gezien bij onze zendingen per zeevracht. Schepen konden niet op tijd worden gelost of geladen waardoor er soms tientallen schepen geankerd lagen te wachten in of nabij havens. Tel daar het oplopende aantal besmette mensen, diverse ingevoerde maatregelen en zelfs tijdelijke sluitingen van fabrieken bij op. Het werd écht een probleem om onderdelen en producten in huis te krijgen.”

“Vanwege het tekort aan grondstoffen en producten is ook de verhouding tussen vraag en aanbod dusdanig uit balans geraakt dat de prijzen de pan uit rezen. Dan zit je echt wel met de handen in het haar als je klanten hierover moet benaderen. We moesten dus snel en creatief handelen om onze klanten toch zo goed mogelijk te kunnen bedienen”, aldus Paul.

Remon vervolgt: “Door de prijsstijgingen hebben wij gezien dat er steeds meer werd en nog steeds wordt gekozen voor repareren en reviseren als dit mogelijk is. Daarom hebben we nu meer reparatiedelen op voorraad. Op deze manier kunnen we snel reageren en de reparaties op korte termijn uitvoeren.”

“En waar mogelijk hebben we gekeken naar alternatieven. Echt een uitdaging. Het voordeel is dat er veel kennis in huis is en dat we korte lijnen hebben met de fabrieken om dit waar nodig te checken. Dat geeft de mogelijkheid om goed mee te denken als bepaalde producten niet te verkrijgen zijn”, zegt Paul. 

Ben: “Voorheen werd er niet eens altijd een levertijd afgegeven. Dat is eigenlijk pas sinds de Corona-periode. We zitten daar nu achteraan en streven echt de leverdatum na vanuit de toeleveranciers.”

“We hebben een extra backoffice medewerkster aangenomen die zich hierop focust. Op die manier proberen we het proces nog beter onder controle te houden voor onze klanten. Ondertussen proberen we ook onze voorraad weer naar een goed niveau te brengen.”, aldus Paul. “Al met al is het een hele leerzame periode geweest. We hebben dit allemaal nog nooit meegemaakt en zijn echt uitgedaagd om anders te denken, te werken en flexibel te zijn. Het heeft ons alleen maar sterker gemaakt, gelukkig! We hopen natuurlijk wel dat er in de nabije toekomst wat minder druk op de processen komt te staan, want ook vanwege het conflict in Oekraïne is de situatie niet verbetert. We blijven in ieder geval ons uiterste best doen!”