Nieuws

Camera’s maken asfaltfreesmachines Freesmij veiliger

Europa kent duizenden kilometers aan wegen. Al dit asfalt moet onderhouden worden en vroeg of laat wordt het wegdek vernieuwd, verbreed of verlegd. En steeds als het asfalt er af moet, is er freeswerk. Als marktleider is het bedrijf Freesmij dagelijks betrokken bij dit werk. Om de veiligheid te verhogen én het bedieningsgemak te vergroten, installeerden zij onlangs camera’s van Stoneridge-Orlaco op hun freesmachines. 

Uitdaging 

Freesmij is dé onderaannemer voor de wegenbouw. Ze zijn gespecialiseerd in asfaltfrezen, stabiliseren en asfalteren. Met alle 125 medewerkers en hun indrukwekkende machinepark werken ze aan de Europese wegen. Dankzij hun vakmanschap, stipte uitvoering en goede service zijn ze dan ook uitgegroeid tot marktleider. 

Voor het frezen van asfalt heeft Freesmij grote freesmachines. “De machines worden steeds geavanceerder, krijgen meer vermogen en worden groter. Dat maakt manoeuvreren soms erg lastig”, zegt Gert-Jan Prins (Hoofd Technische Dienst) van Freesmij. “De machinist zit bovenop de frees, waardoor hij geen goed zicht heeft achter, onder en naast de machine. De spiegels die hierbij onder andere moesten helpen, gaven niet voldoende zicht.” Om het bedieningsgemak en de veiligheid te verhogen is Freesmij in samenwerking met Wiegel, Preferred Partner van Orlaco, op zoek gegaan naar mogelijke oplossingen. 

Stoneridge asfaltfreesmachines Freesmij met camera

Oplossing 

Freesmij heeft uiteindelijk gekozen voor vier FAMOS camera’s. Deze camera’s hebben de juiste openingshoek, waardoor de camera’s het juiste beeld weergeven. Daarnaast zijn de camera’s schok- en vibratiebestendig, wat ze ideaal maakt voor de zware machines van Freesmij. 

Een camera is gemonteerd op de linker ski, zodat de bestuurder goed langs het voertuig kan kijken. Ook op de achterkant van het voertuig zit een camera, zodat de machinist goed zicht heeft achter zijn voertuig. Daarnaast zijn twee camera’s op de machine gemonteerd om het werkproces in de gaten te houden. Een camera zit onder de machine, zodat de machinisten kunnen zien wat er onder het voertuig gebeurt. Verder zit er nog een camera op de afvoerband, zodat de machinist zicht heeft op de vrachtwagen die het asfalt afvoert.

Resultaten 

Inmiddels heeft Freesmij eerste ervaringen op kunnen doen met de camera’s. “En om eerlijk te zijn, kunnen we niet meer zonder”, vertelt Gert-Jan. “We zijn erg tevreden met de camera’s, het zorgt voor veel meer veiligheid én vergroot het bedieningsgemak. We hebben ze nu al enkele maanden in gebruik en het is een gewoonte geworden.” De collega’s van Gert-Jan zijn zelfs zo enthousiast dat ze hem enthousiast benaderen met ideeën waar nog meer camera’s op geplaatst kunnen worden. “Ze zien echt de meerwaarde van de camera’s, maar we moeten uitkijken dat we niet de hele machine volhangen met camera’s”, besluit Gert-Jan. 

Interesse 

Wilt u machines uitrusten met het juiste beeld of bent u opzoek naar veiligheid verhogende zichtoplossing? Laat u dan adviseren door de specialisten van Wiegel Transport Equipment. 

Neem contact op via: https://wiegel.eu/contact, bel naar: +31 88 7865300 of bekijk de specificaties op: https://wiegel.eu/producten/cameras