Zo’n 1.000 ton per dag vervoert Bidon Fritom dagelijks aan vloeibare levensmiddelen en technische producten door Europa. Vloeistoffen variërend van vloeibare chocolade tot plantaardige oliën, afgewerkt frituurvet (UCO), vruchtensappen en glycerines. In het kader van voedselveiligheid heeft Bidon Fritom enkele jaren geleden besloten om alle voertuigen uit hun vloot uit te rusten met een Mouvex B200 schroefcompressor en een makkelijk te verwarmen en eenvoudig reinigbare Unibloc lobbenpomp. Beiden afkomstig van Wiegel Bulk Solutions. In dit artikel meer over de opgedane ervaring.
Henriëtte van Norel
Bidon Fritom is een dochteronderneming van het Nederlandse, in Bolsward gevestigde, Friese familiebedrijf Fritom. Met 7 vestigingen en 800 medewerkers staat deze onderneming in de top 30 van Neerlands grootste, logisitieke dienstverleners. De activiteiten van het familiebedrijf lopen uiteen van opslag en groupage tot het transport van levensmiddelen en overzeese containers.
Achtergrond
Het transport van de vloeibare levensmiddelen en technische producten wordt uitgevoerd door de twee werkmaatschappijen Bidon Fritom en Melkweg Fritom. Bidon Fritom is gespecialiseerd in tanktransport met tankwagens over de weg en Melkweg Fritom richt zich op de rijdende melkontvangst en tanktransport per tankcontainer. Ruim 90% van het laatstgenoemde transport is intermodaal, ofwel geschiedt per trein en/of schip. Voor de rijdende melkontvangst beschikt Melkweg Fritom over maar liefst 22 speciale RMO-voertuigen, waarmee ze 24/7 melk ophalen bij boeren in het noorden van Nederland en afleveren bij melkfabrieken. Evenals de vloot van Bidon Fritom is ook de afdeling Trucking van Melkweg Fritom met de Mouvex B200 schroefcompressor uitgerust. Hoewel beide ondernemingen werken met een eigen TMS-systeem, hebben ze wel inzicht in elkaars ladingen en kunnen deze, in het kader van efficiency, worden gecombineerd. Zo worden de synergetische voordelen dus optimaal benut.
Chocoladevervoer
Dagelijks rijdt Bidon Fritom met zo’n 35 eigen trekkende eenheden, 60 opleggers en 5 charters door Europa. 45 van deze opleggers zijn uitgerust met verwarmingssystemen en pompen voor het transport van producten met een hogere viscositeit. Producten zoals vloeibare bakkerschocolade, cacaoproducten en lecithines, die dag in, dag uit worden vervoerd van chocoladefabrieken naar grotere bakkerijen, koekfabrieken, chocoladeverwerkers. Het laden van een 24 tons tankwagen duurt gemiddeld zo’n 3 uur. Afhankelijk van het type tankoplegger is het laadruim verdeeld in 3 of 4 compartimenten. Compartimenten die in grootte variëren van 6.000 tot 14.000 liter. Hugo Rozeboom, Teamleider operatie bij Bidon Fritom vertelt: “De exact, te laden hoeveelheid per compartiment is afhankelijk van de klantvraag. De kleinst mogelijke hoeveelheid die we kunnen laden is 3 ton.” Op de vraag hoeveel chocolade er gemiddeld per week wordt verladen, antwoordt Rozeboom: “Ongeveer 2.000 ton per week ofwel 400 ton vloeibare chocolade per dag. Het grootste deel van deze vloeibare chocolade wordt met tankwagens opgehaald in België en Zwitserland. 50 procent hiervan is bedoeld voor de Nederlandse en Belgische markt en de andere helft wordt geëxporteerd naar landen als Luxemburg, Zwitserland, Frankrijk, Denemarken, Ierland, Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland.” Om logistiek gezien zo efficiënt mogelijk te kunnen opereren en direct na aflevering van het product en reiniging van de wagen, deze weer opnieuw te kunnen vullen met het volgende product, blijft een groot deel van de chauffeurs van Bidon Fritom vaak een hele week in België, zodat in geen geval met een lege wagen gereden hoeft te worden. Rozeboom legt uit: “Elke dag opnieuw blijft het voor onze planners een uitdaging om alle transporten naadloos op elkaar te laten aansluiten. “Ze kunnen op papier een mooi rondje hebben, maar de praktijk blijkt altijd weerbaarstiger. Zo moeten elke dag opnieuw ladingen worden verschoven of dient er iets in de keten te worden aangepast om exact op de afgesproken lostijden te kunnen leveren bij de fabrieken. Zeker in combinatie met het feit dat gewerkt wordt met bederfelijke waren en de enorme drukte op de Europese wegen is dit keer op keer voor onze mensen een enorme puzzel”, aldus Rozeboom. Alles draait namelijk om het behoud van de kwaliteit van de vloeibare chocolade of de andersoortige producten.
Laad- en lostijden
Rozeboom: “Het aanhouden van de vaste laad- en lostijden is absoluut noodzakelijk, want komt onze chauffeur te vroeg bij een fabriek, dan kan het zijn dat de silo nog niet leeg is, en arriveert hij te laat dan ligt de productie stil omdat de chocolade op is. Kortom: ‘just in time’-delivery daar gaat het om. In een enkel geval wordt de oplegger bij een fabriek afgekoppeld, totdat deze kan worden gelost. De oplegger wordt in zo’n geval gebruikt als een mobiele opslagvoorziening. Gedurende de wachttijd, tot het moment dat kan worden gelost, wordt de oplegger dan voordurend op de gevraagde temperatuur gehouden zodat de inhoud vloeibaar blijft.
Apparatuur aan boord
“Nagenoeg alle trekkers van Bidon Fritom en Melkweg Fritom zijn inmiddels uitgerust met een B200 schroefcompressor in PTO-uitvoering”, zo vertelt Joris Adelaar, bedrijfsleider bij Wiegel Bulk Solutions in de Moerdijk. “De overstap naar deze nieuwe technologie heeft Bidon Fritom reeds in 2010 gemaakt in het kader van voedselveiligheid, omdat het hierboven beschreven systeem werkt met een gecertificeerd luchtproces met partikelvrije lucht speciaal voor de levensmiddelenindustrie. Daarnaast zijn alle opleggers voorzien van een elektrisch aangedreven lobbenpomp van Unibloc. Deze lobbenpompen zijn verwarmd en hebben open rotoren. Kenmerkend is verder dat ze makkelijk te repareren zijn en goed te reinigen. Voor het verwarmen van de pomp wordt gewerkt met het glycolsysteem van de tankwagen. Dit is een intern systeem met een warmtewisselaar, die door middel van stroom wordt verwarmd. Zodra de oplegger achter de vrachtwagen staat, worden de koelvloeistofslangen van de auto aangesloten op de tank, zodat de warme koelvloeistof van de wagen via de warmtewisselaar kan worden geleid. De warmte die bij dit transport vrijkomt, wordt vervolgens opnieuw verwarmd voor de pomp. Interessant aan het werken met een lobbenpomp is dat deze met een gering vermogen van slechts 7,5 kW een product met een groot slagvolume kan verplaatsen.” Zo kan in theorie met behulp van deze pomp 24 ton vloeibare chocolade in slechts één uur worden verplaatst. In de praktijk duurt het verpompen wel zo’n 3 uur, omdat het product anders verbrand en dat komt de kwaliteit van de chocolade niet ten goede. Behoud van de kwaliteit van het product is in alle gevallen prioriteit.
Minder restproduct
Omdat klanten uitsluitend het geloste gewicht mogen factureren, schrapen onze chauffeurs met regelmaat het restproduct er nog uit voor de klant als het mag van de fabriek. Dit geschiedt met behulp van de compressor aan boord. Door er luchtdruk op te zetten zakt het restproduct en kan de tankwagen daarna nog een keer goed worden doorgeblazen. Omdat elke kilo chocolade die achterblijft in de tankwagen geld kost, is de nieuwste eis die daarom aan wagenparken wordt gesteld dat de binnenkant van de tankwagens voortaan electrolytisch moet worden gepolijst om de wanden nog gladder te maken, zodat er minder restproduct kan achterblijven.
Overloopbeveiliging
Om de wagens op locatie bij de fabrieken te kunnen lossen, dient op elke losplek krachtstroom aanwezig te zijn. Veelal is er ook een overloopbeveiliging op locatie aanwezig, in de vorm van een volmelding of hoog niveaumelding. Met andere woorden, zodra een tank tijdens het lossen dreigt over te lopen, dan slaat automatisch de stroom van de pomp op de tankwagen af en wordt een overstroming voorkomen.
Onderhoud
Rozeboom: “De toegepaste pompen en compressoren zijn in de loop der jaren uitermate betrouwbaar gebleken en dat heeft zeker bijgedragen aan een positief rendement voor onze wagens. Voor wat betreft het onderhoud, dat is ook gering. De B200 schroefcompressoren van Mouvex hebben eenmaal per jaar onderhoud nodig. Bij de pompen is dit sterk afhankelijk van het aantal gebruiksuren ofwel het aantal lossingen per dag. Dit kan per pomp dus sterk verschillen. Indien het een eenvoudige vervanging van een pompkeerring betreft, dan kunnen onze mensen het veelal zelf. Voor acute pompreparaties in Europa doen we een beroep op de ervaring, kennis en kunde van Wiegel Bulk Solutions. Zij hebben in Europa een omvangrijk servicenetwerk en eigen vestigingen in Nederland, België en Duitsland met goede service. Op de routes dus waar onze wagens dagelijks rijden.”
Service Unibloc-pompen
Steeds meer grote tankfabrikanten adviseren hun klanten om Unibloc lobbenpompen toe te passen vanwege de hoge mate van betrouwbaarheid en het omvangrijke Europese servicenetwerk. Niet alleen hebben deze pompen in de regel weinig ‘down time’, ook kan het product met dit systeem op een efficiënte wijze worden verpompt, zodat per wagen een beter rendement kan worden behaald.e voor de overige Elsto en Stokvis activiteiten stokvis.eu