Voorkom dat je accu het koud heeft

Voor iedere batterij of accu geldt dat de energie altijd terugloopt, ook wanneer deze niet wordt gebruikt of niet is aangesloten. Het op niveau houden van de energie in een batterij is van belang voor de levensduur. Dit zorgt ervoor dat de zitmaaier, camper of motorfiets direct na de winterstalling bij het aanbreken van mooi weer gebruikt kan worden.

Wanneer het kouder wordt, kennen we allemaal het beeld dat voertuigen niet starten en we met startkabels aan de slag moeten. Dit komt omdat de accu het ‘koud’ heeft. De chemische processen in de batterij zijn bij lagere temperaturen minder actief. Het teruglopen van energie en de afgenomen chemische reactie zijn nadelig.

Of het gaat om lood/zuur, gel, AGM of lithium-ion; een lader houdt de accu levend. Bijvoorbeeld de Mastervolt Easycharge lader. Deze neemt voortdurend de conditie van de accu waar, schakelt veilig in en gaat intelligent laden met de 3-traps laadkarakteristiek. Op die manier zorgt de lader voor een juiste lading op elk moment, afhankelijk van de status van de accu.

Het advies van onze expert Richard is: “Niet wachten met laden tot in het voorjaar wanneer de accu leeg is, maar juist deze op niveau houden”. Met een druppellader kom je de winter goed door en zonder dat je ernaar om hoeft te kijken. De lader kan 24/7 op de machine of op het voertuig aangesloten blijven. Deze zorgt ervoor dat de accu op het juiste energieniveau blijft. Er zijn voldoende uitvoeringen en modellen. Zo is er voor ieder accu type en capaciteit een passende lader.

Of je nu een AGM, lood/zuur, een gel accu of lithium-ion-accu hebt, maakt voor onze slimme druppellader niet uit. Deze is in te stellen naar het voltage en het accu-type. Zelfs laden van meerdere accu’s in serie of parallel is mogelijk met de laders in het programma. Onze druppellader is geschikt voor accu’s van 6, 12, of 24 Volt.