Nieuws

Nijhof-Wassink voert samen met Wiegel pilot uit:

Schroefcompressor wint dankzij laag gewicht

Enige tijd geleden heeft Nijhof-Wassink B200 schroefcompressoren van Wiegel Transport Equipment/Bulk solutions opgebouwd op vier van hun trekkers als pilot. Dit ter vervanging van de schottencompressoren waarmee ze al jarenlang werkte. Gestart is toen met het uitvoerig testen van de eerste twee trucks, de ene uitgevoerd met een persluchtkoeler en de andere zonder. Op basis van deze resultaten zijn vier trucks uitgevoerd met een persluchtkoeler en opnieuw uitvoerig getest. Resultaat: overstap op B200 schroefcompressoren met persluchtkoeler. In dit artikel meer over de bevindingen.

Henriëtte van Norel

Nijhof-Wassink is gespecialiseerd in bulktransport van droge en vloeibare bulkgoederen (van ADR- en non-ADR transporten (schone granulaten en poeders) tot het transport van brandstoffen, zuren, chemicaliën, alsmede het transport van onder andere veevoer, melkpoeder, weipoeder, vitamines, additieven voor de productie van veevoer en kunstmest. Dagelijks vindt er (inter-)nationaal transport plaats en wordt er veel intermodaal getransporteerd (over weg, water en spoor) met zo’n 490 trekkers, 590 opleggers (waarvan 95 chemie-opleggers en 50 container chassis)en 180 tankcontainers (van 24 tot 35m3) voor Europese chemieproducenten en leveranciers in de diervoederindustrie.

	Mouvex vloeistof compressor type B200

Alleen al aan chemicaliën vervoert Nijhof-Wassink jaarlijks zo’n 2.300.000 ton. De hoofdvestiging van dit familiebedrijf is gevestigd in Rijssen en daarnaast heeft deze onderneming vestigingen in Coevorden, Duitsland, België, Polen en Hongarije. Rotterdam is de hub voor het intermodale spoorverkeer voor de natte chemicaliën die getransporteerd moeten worden naar het Oosten van Europa.

Geen uniformiteit

Johan Bakker, Fleet Manager Chemical Logistics bij Nijhof-Wassink, vertelt: “Voor het transport van de vloeibare bulkgoederen wordt gewerkt met zowel 1- als 3-kamer opleggers. De 1-kamer opleggers hebben een inhoud van 37.500 liter en de 3-kamer opleggers hebben een totaal volume van 33.000 liter. Afhankelijk van het Europese land waar onze chauffeurs naartoe moeten, ligt het treingewicht tussen de 40 en 50 ton. Omdat deze tonnages per Europees land verschillen, is het van groot belang om van te voren te weten wat de eindbestemming is en door welke landen een chauffeur moet rijden om die eindbestemming te bereiken. Om in alle gevallen de voertuigen zo efficiënt mogelijk te kunnen beladen is het ledig gewicht van de trekker en oplegger dus cruciaal. Niet voor niets investeert Nijhof-Wassink volop in lichtgewicht componenten en veiligheidssystemen voor hun nieuwe trucks en wordt er scherp op gelet dat alles wat er later wordt opgebouwd zo licht mogelijk is, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid en betrouwbaarheid. Om die reden viel ons oog op de Mouvex B200 schroefcompressor.”

Overstap op schroefcompressoren

Jarenlang werd bij Nijhof-Wassink gewerkt met schottencompressoren. Compressoren die als nadeel hebben dat er contact is tussen de delen tijdens het comprimeren van de lucht, waardoor er minuscule slijtagedeeltjes in de te lossen lucht komen. Dit is ongewenst en kan in uitzonderlijke gevallen leiden tot contaminatie. Joris Adelaar, bedrijfsleider bij Wiegel Transport Equipment/Bulk Solutions in Moerdijk: “Een schottencompressor functioneert in de regel het beste wanneer deze veel draaiuren kan maken. Bij de voertuigen van Nijhof-Wassink is dat echter niet altijd mogelijk. De opgebouwde compressoren staan soms voor langere tijd stil en worden incidenteel ingezet bij het lossen, met als gevolg dat er dan een verhoogd risico ontstaat dat er een schotje breekt, waardoor alles stilvalt en er onderhoud nodig is. In zo’n geval moet er bovendien een extra vrachtwagen worden ingezet. Al met al een kostbare aangelegenheid.” Bakker vervolgt: “Dit was voor ons reden om te kijken naar de ietwat duurdere schroefcompressoren. Met schroefcompressoren kunnen bovengenoemde problemen eenvoudig worden ondervangen, omdat deze volledig contactloos werken en er partikelvrije lucht wordt gecreëerd. In totaal zijn er verschillende modellen aan de tand gevoeld. De B200 van Mouvex kwam als winnaar uit de bus, vanwege de compacte bouw, het lage eigengewicht en de hoge luchtopbrengst. Zeker in combinatie met een persluchtkoeler, blijft de compressortemperatuur laag zo is tijdens de pilot gebleken.”

Eenvoudige montage

 “Speciaal voor Nijhof-Wassink levert Wiegel Transport Equipment bij elke B200 schroefcompressor een op maat gemaakte montagekit mee, waardoor monteurs bij alle binnen- en buitenlandse vestigingen van deze organisatie in een handomdraai deze schroefcompressor op hun vrachtwagens kunnen monteren”, aldus Adelaar.  Momenteel verzorgt Wiegel ‘in house’ montagetrainingen op maat. Gestart is met het trainen van de monteurs in Nederland en binnenkort komen ook de monteurs van de buitenlandse vestigingen naar Nederland voor zo’n training. Op deze wijze zorgen we ervoor dat alle auto’s van Nijhof-Wassink, in alle landen waar ze actief zijn, gelijk zijn.” Op de vraag of dat niet met virtual reality zou kunnen, antwoordt Adelaar: “Bij het monteren van dergelijke compressoren komt best veel kijken. Neem nou bijvoorbeeld de slangaansluitingen. Deze moeten warm worden gemaakt en dat luistert zeer nauw. Dit is veel eenvoudiger in de praktijk uit te leggen dan digitaal. En natuurlijk speelt ook de taalbarrière een rol.  Dus vooralsnog werkt de ‘face to face’-methode het beste.”

Innovaties

De laatste jaren heeft Nijhof-Wassink veel geïnvesteerd in innovatieve ontwikkelingen, zoals een nieuw planningssysteem. Met dit systeem kunnen onder andere hun klanten voortaan op elk gewenst moment ‘real time’ zien waar hun producten precies zijn. Als er onderweg vertragingen optreden, dan wordt de verwachte aankomsttijd (ETA) volledig automatisch bijgesteld. Speciaal voor het hierboven genoemde systeem zijn alle trucks van deze onderneming onlangs uitgevoerd met een geavanceerde boordcomputer, die ‘real time’ communiceert met het plansysteem op de achtergrond. Bakker licht toe: “Voor de chauffeurs betekent dit wel iets meer administratie, omdat ze alle acties steeds in het systeem moeten ingeven. Denk aan aankomsttijd laadlocatie, vertragingen, vertrektijden etc. Dit zijn immers allemaal data die nodig zijn om voor een klant de verwachte eindtijd te berekenen. Dit weegt echter niet op tegen de winst, die met dit systeem kan worden geboekt. “Interessant te melden is verder dat alle in 2019 geleverde 3-kamer trailers en 150 tankcontainers zijn uitgerust met een temperatuurmeter en een voorziening om de GPS-locatie uit te lezen. Dus niet alleen kan voortaan ‘real time’ worden nagegaan waar een voertuig zich bevindt, maar ook kan de temperatuur van het product in de verschillende kamers worden uitgelezen. Met name het op temperatuur houden van producten met een kleine temperatuurmarge luistert heel nauw, omdat de temperatuur van vloeistof die stilstaat bij de wand anders is dan middenin de tank. Doordat de temperatuur van het product nu voortaan ook op afstand kan worden uitgelezen, kunnen de planners de chauffeurs op tijd inseinen als gestart moet worden met het opwarmen van de tank”, zo legt Bakker uit.

Tankcontainers van Nijhof-Wassink in Rotterdam

Constante temperatuur

Tankwagens en -containers zijn er in diverse uitvoeringen. Zo kan een voertuig geïsoleerd zijn of niet, verwarmd zijn of niet etc. De juiste selectie voor het transport van een bepaald product wordt veelal  gemaakt op basis van de isolatiewaarde. Een vuistregel is dat de temperatuur van het product tijdens het transport maar maximaal 6 graden mag teruglopen. Loopt een product qua temperatuur toch verder terug, dan hebben de chauffeurs van Nijhof-Wassink de mogelijkheid om het product bij te verwarmen. In zo’n situatie is het prettig dat een planner op afstand kan meekijken, zodat het verwarmingssysteem op tijd op de juiste temperatuur kan worden ingeschakeld. Door een te hoge compressortemperatuur kan het product worden vernield. De constante uitdaging voor elke chauffeur is dan ook om op de afgesproken tijd het product op de juiste temperatuur te lossen in zo een zo kort mogelijke lostijd.

Conclusie

Inmiddels is Nijhof-Wassink volledig overgestapt op de Mouvex B200 schroefcompressoren. Dit type compressor wordt rechtstreeks op de PTO van het voertuig gemonteerd, waardoor de verliezen in de aandrijflijn tot een minimum worden gereduceerd. Zeker in vergelijking met de oplossing van weleer, een overmaatse PTO en een aandrijfas, is de nieuwe oplossing dus energiezuiniger en betrouwbaarder. Betrouwbaarder omdat gewerkt wordt met partikelvrije lucht en ‘last but not least’ omdat het gewicht van het voertuig dankzij de compacte technologie van de Mouvex B200 binnen de perken is gebleven. Behalve dat de voertuigen hierdoor lichter in gewicht zijn, stoten ze dus ook fors minder CO2 uit. Het geheel is dus aanmerkelijk milieuvriendelijker dan voorheen.